My dreams are worth living

lørdag, oktober 15, 2005

Alkoholpolitikken i Bologna

Jeg må fortelle dere litt om alkoholpolitikken i Italia, for den er ganske... tja... interessant?

Det har seg sånn at også i Italia driver pakistanerne grønnsaksbutikker. Små boder, kiosker eller butikklokaler som er åpen til sent på natt. Her selger de også øl på boks og flaske.
Hvis vi spoler et stykke tilbake i tid, så var det lov til å drikke alkohol på gaten i Bologna. En halvliter øl på en pub i Bologna koster vanligvis 4 Euro, mens grønnsakshandlerne selger samme mengden øl for 1, 50 Euro. Det sier seg selv at studentene da kjøpte øl i butikkene, og drev gatelangs istedenfor å gå inn på et utested.
Dette likte utestedene dårlig, så de klaget til politikerne over at det var lov å drikke på gaten. De klarte å overtale politikerne slik at de fattet et vedtak om at det ikke var lov å drikke alkohol på gaten, og ikke lov å selge øl fra butikkene etter et visst klokkeslett.
Dette syntes grønnsakshandlerne lite om, for det var alkoholen de faktisk tjente pengene sine på, så de fortsatte og selge øl til studentene. Det ble krig.

Utestedene engasjerte studenter til å gå å kjøpe øl og drikke det på gaten, og ringte så til politiet og anga butikken som hadde solgt varene. Grønnsakshandlerne engasjerte igjen sine folk til å gå på utesteder og snike drikkevarene med seg ut, for så å ringe til politiet og angi utestedene. Det endte med at politikerne måtte finne et kompromiss. Loven ble gjort om til en sommerlov. Sommeren varer bare ut september, så nå er det plutselig lov å drikke på åpen gate igjen – så lenge du har plastglass! Har du ikke plastglass, må du gjerne drikke av glassflaske eller boks – men da må du ha den berømte papirposen rundt.

Kort oppsummering: Du har lov til å drikke alkohol på gaten i Bologna, så sant det ikke er sommer!