My dreams are worth living

søndag, oktober 23, 2005

Universitetet okkupert!

Bologna har mange kallenavn, og ett av dem er La Rossa, Den Røde. Navnet henspeiler på to faktorer – det at byen er full av røde bygninger, og det at den har tradisjon for å være venstrevridd. Mange tror at dette kallenavnet stammer fra middelalderen, men i følge Angela Lorentz (artist og forfatter som bor og arbeider i Bologna), dukket det først opp rundt 1860, da mursteinene fra middelalderen ble avdekket og renset. Frem fra glemselen kom de røde fargene som i århundrer hadde vært malt over. "At any moment an infinite number of oranges and ochres may be found, known traditionally as Bologna red and Modena yellow" (A.L).

I dag forbindes La Rossa oftest med kommunismen, som i Italia har hatt hovedsete i Bologna etter andre verdenskrig. Bologna har rundt 400.000 innbyggere, og av disse er rundt 70.000 studenter, sies det. Det politiske engasjementet er stort, og nå har de altså okkupert tre fakulteter på universitetet. Kampsaken er leieprisene i Bologna.
Studentene hevder at ca. 1.600.000 euro finner veien til kommunen, handelsstanden, universitetet og huseierne, hver eneste dag, grunnet studentenes behov for mat, klær, transport, bøker, bosted osv. De mener videre at ingenting av denne rikdommen blir resirkulert til studentene, og det mest kritiske er boligmarkedet. Leieprisene er noenlunde de samme som i Oslo og Bergen, og når man tar med i betraktingen at prisnivået i Italia ellers er en del lavere – så er det urimelig dyrt for en italiensk student. Det er vanlig å måtte bo på dobbelrom eller trippelrom, gjerne en halvtimes bussavstand fra byen. Studentene hevder at så mye som 7000 kommunale og private hus står tomme i Bologna, mens ca 5600 personer i årevis har ventet på å få tildelt bolig fra kommuneadministrasjonen. I tillegg kommer problemet med tusenvis av innvandrere uten arbeidskontrakt, som ikke kan dra nytte av retten til kommunal bolig.

Et tomt hus i via Zamboni (universitetsgaten) ble okkupert for noen dager siden, og nå også disse tre fakultetene. Hvorfor de har okkupert fakultetene og blokkerer forelesninger har jeg ikke helt forstått, men det er kanskje for å aktivere studentene. Det er også mulig at protestene gjelder mer enn det jeg har fått flygeblader om, for de er visst heller ikke fornøyd med skolereformen som akkurat er innført. Likevel forstår jeg fremdeles ikke hvorfor de retter protestene mot universitetet og ikke mot politikerne, men det er mye med systemet her jeg ikke har fått med meg enda.
Måten de gjennomfører aksjonen sin på, omfanget og deltakelsen er imidlertid imponerende! De har gjennomført protestmarsj, holdt foredrag flere dager, opprettet blog og mailadresse og distribuert en mengde flygeblader. Aksjonen er også i ferd med å skalere, og foreleseren min var usikker på om det ville bli forelesninger neste uke. Reformen Moratti mobiliserer studenter over hele landet – også Roma, Firenze, Padova, Torino og Napoli opplever okkupasjoner.

La casa è un diritto!
L’affitto una rapina!

Bolig er en rettighet!
Leien er et ran!